top of page

Coach Boris Balibrea på plats i Umeå idag!

Nyligen kom nyheten att Umeå BSKT skrivit på med den eftertraktade tränaren Boris Balibrea. Efter tre säsonger i Wetterbygden Stars är hans nästa utmaning i karriären att lyfta Umeå BSKT till nya nivåer . Vi ville lära känna den nye tränaren, hans tankar kring coachning och mål med tiden i Umeå.

Boris berättar om varför han ville stanna i Sverige, att han efter tre år i landet nu börjat känna kulturen, marknaden, spelarna och nivån inom svensk basket. Hans anpassningsperiod är över och han är redo att visa upp sin bästa version av sig själv.

Han fortsätter med att beskriva Umeå som den perfekta matchningen för honom. Ett ”projekt att arbeta med” kallade han det. Han beskriver sig som en riktig lagtränare och anser att hans personlighet och tränarstil kan hjälpa organisationen på ett sätt som Umeå behöver. Utöver sportsliga framgångar menar Balibrea att hans huvudsakliga mål är att alltid ha så roligt som möjligt och att lagsammanhållning är en viktig faktor för att detta ska uppnås.

Coach Balibrea började agera tränare redan som sextonåring när han fick assistera ungdomslaget i sin hemstad. Han säger att han under denna tid fick möjligheten att studera en mycket bra tränare som gav honom gnistan och kärleken han har för basket och coachning även idag. Basketen är hans liv och förklarar för oss att han lever basket 24 timmar om dygnet, hans tränarhuvud tar aldrig en paus.

Boris berättar att hans livsfilosofi är att alltid vara så lycklig som möjligt, vilket han menar att han bäst uppfyller genom basketen. Hans mål med karriären är att uppfylla sin fulla potential som baskettränare.

Utöver sin professionella coachning är Balibrea grundare och ordförande i en ideell förening i Senegal som fokuserar på att hjälpa landets ungdom. Föreningen arrangerar basketläger under somrarna och delar även ut kläder, skor, bollar och mycket annat. Utöver basketen så har föreningen samarbetat med sjukhus, barnhem och bidragit till att flera skolor byggts. Coach Balibrea gör årliga resor dit och menar att han efter varje besök tar med sig ovärderliga erfarenheter och lärdomar. I samband med detta projekt har han även haft möjligheten att coacha Senegals B-landslag under en turnering i Kina.

Den nye huvudtränaren avslutar ödmjukt med att understryka hur tacksam han är över de tre åren han spenderade i Wetterbygden, samtidigt som han är lika tacksam över den chans Umeå ger honom nu. Han kommer till staden med stor motivation att arbeta med spelarna i laget och alla andra engagerade omkring Umeå BSKT!

bottom of page