top of page

Dawits kamp för att komma tillbaka: ”Ger inte upp”

nate

Nathan Dawit är en av Sveriges mest lovande spelare. Men inför säsongen kom en tuff motgång – han bröt knäskålen. I en lång intervju berättar 22-åringen om kärleken till kebab, när han spelade landskamp på ett hangarfartyg – men framför allt om viljan att komma tillbaka.

När Nathan Dawit valde att förlänga kontraktet med Umeå BSKT i somras var det många som jublade.

22-åringen, som var en av lagets bästa spelare under fjolårssäsongen, hade förstås andra alternativ – men valde att stanna i Västerbotten på grund av lagkemin och satsningen som görs.

Dawit var tänkt att få en ännu större roll under 2016/2016. Men då hände det som inte fick hända: Han bröt knäskålen på en träning och skulle i värsta fall missa hela säsongen.

”Den bröts helt så jag var i chock. Jag kände inget. Men sen när de sa att ambulansen var på väg så började det att pumpa. Då gjorde det jävligt ont. Men ambulanspersonalen tog hand om mig väl, jag fick droger och försvann ett tag”, säger Nathan Dawit.

Du är en tänkt nyckelspelare i det här laget. Hur är det att tvingas sitta på sidan och titta på istället? ”Det är tufft. Det är riktigt tuff. Jag kanske ser glad ut och jag har lätt för att driva runt. Men det är jobbigt”.

Hur gör du för att hålla uppe humöret? ”Vi har ett så skönt lag, alla peppar och är positiva. Nästan alla var där hela tiden på sjukhuset när jag skadade mig. Det var bra stöd och det ger mig mycket”.

Visst, det handlar om en svår skada som tar tid att läka. Men Nathan Dawit är på bättringsvägen och kan förhoppningsvis börja spela basket igen någon gång efter nyår.

Och hans basketdriv har inte försvunnit. Tvärtom. Umeå-guarden gör allt han kan för att komma tillbaka.

”Jag är väldigt taggad. Det kliar i händerna”, säger Dawit.

Han fortsätter:

”Det var synd att det här hände. Jag ville ta mig ut i Europa efter den här säsongen men det blir svårt nu. Men jag kommer inte att ge upp i alla fall. Det kan jag säga. Det är fortfarande basketen som är prio ett för mig”.

Umeå BSKT är inte den första basketliga herr-klubben som Nathan Dawit representerar. Hans karriär började i 08 Stockholm och fortsatte sedan i Solna Vikings där han fick sitt genombrott.

Utöver detta har han lirat med Sveriges olika ungdomslandslag. Bland annat U18 där han var med om något av det häftigaste han gjort inom den här sporten. De spelade basket – på ett hangarfartyg.

”Det var faktiskt riktigt coolt. Jag tror att det var 2012 som vi gjorde det”.

Varför spelade ni där? ”Jag har ingen aning. Jag var bara glad att vara där. Vi mötte Italien i Italien och om jag minns rätt hade de något samarbete med militären så vi fick spela där”.

Hur såg det ut? Märktes det mycket att ni var på ett hangarfartyg? ”De hade byggt en läktare runt men man märkte att man var utomhus. Solen gick ner. Det var ljust när vi värmde upp och mörkt när vi började spela. Sen var det en orkester som lirade och allting. Riktigt coolt”.

Hur gick det för er? ”För oss? Vi torskade. Det minns jag. Fast jag hoppas att vi spelade bra. Jag tror att vi gjorde det i alla fall”.

Tidigt den här säsongen gjorde Umeå BSKT en videointervju. Där skulle Johan Rönström och David Jallow berätta något som tittarna inte kände till om varje lagkamrat.

Nathan Dawit fick epitetet ”Stockholms bäste kebabätare”. Något som vi var tvungna att reda ut med honom, så klart.

”Alltså jag gillar kebab. Det gör jag. Jag kommer att fortsätta äta det lite då och då”.

Att vara elitidrottsman och älska kebab. Det är en liten konflikt där. Är det svårt att kombinera? ”Jo! Nej, men jag försöker att inte äta så mycket under säsong. Men någon gång blir det”.

Fast att äta kebab är inte den enda talangen som Dawit besitter. Han har även lärt sig att spela ett antal låtar på piano.

”Jag kan USA:s nationalsång och introt på några Rihanna-låtar. Jag har känslan för piano – det kan du skriva”.

Men det som tar upp mest av hans tid utanför basketplanen är mobiltelefonen. Han klassar sig själv som ”beroende” av den.

”Alla de här nya apparna är som droger. Jag kollar typ igenom Instagram, Snapchat och Facebook hela tiden. Om och om igen (skratt)”.

Max Wiik

bottom of page