top of page

”Det var fantastiskt och förändrade mitt liv”

gerald

Gerald Williams har kommit för att ge Umeå BSKT spets – men hans debut har fått vänta. Nu berättar guarden om skadan, relationen till Gud och ögonblicket som förändrade hans liv.

Umeå BSKT har dragits med skadeproblem under inledningen av säsongen 2016/2017.

Johan Rönström, Albin Frank, David Jallow, Johan Pierre och Egal Saleman har alla hämmats av olika skador. Men de är inte ensamma – den tänkte nyckelspelaren Gerald Willams har en sargad baksida som gjort att han missat ett flertal matcher. Både inför och under säsongstarten.

”Det hände när vi spelade träningsmatcher i Finland. Jag översträcke mitt knä och något hände med min baksida då. Jag är glad att det inte är något allvarligare”, säger Gerald Williams.

På fredag spelar Umeå hemmamatch mot KFUM Nässjö i Umeå Energi Arena. Planen, från Gerald Williams egen sida, är att han då ska kunna vara med och bidra på parketten.

”Det går bra. Jag blir starkare för varje dag som går. Jag tror att jag kommer att vara redo på fredag”, säger Williams.

Även om 25-åringen inte hunnit visa upp sina basketkvaliteter för Umeå-fansen ännu så har han definitivt börjat bekanta sig med staden. Han bor tillsammans med George Valentine och Josh Wolfram och känner ett stort stöd från sina lagkamrater.

”Det är kul! Jag har vänner liksom (skratt). Jag går ut från mitt rum och sen ser jag Josh sitta i soffan och se på TV. Vi tittar en del på amerikansk fotboll tillsammans och skrattar till filmer. The Secret Life of Pets har vi sett. Mest komedier”, säger han.

The Secret Life of Pets? ”(Skratt) Den var väldigt rolig faktiskt. Vi har kul tillsammans och vi respekterar alla varandra. Det har bara varit roligt”.

Gerald Williams beskriver sig själv som en ”kvick och atletisk guard som gillar att involvera sina lagkamrater”. Och den stora anledningen till att det blev Umeå BSKT för honom ligger i förtroendet han känner från tränare Jesper Gustavsson.

”Jag kände att coach verkligen trodde på mig och litade på mig. Jag bad om det på kvällarna och det känns som att det var hit Gud ledde mig”.

På tal om Gud. Mycket av Williams liv snurrar runt just hans religion i form av kristendomen.

”Det stämmer. Jag älskar Jesus. Det är den största delen av mitt liv. Det är något som alla borde veta om mig”.

Var det något särskilt ögonblick där du hittade Gud? ”Ja, det var det. Min familj togs genom en religiös upplevelse. Det förde oss närmare varandra som en enhet och sedan dess har jag haft en tät relation med Gud. Jag ser hur han rör sig i mitt liv på olika sätt. Mitt liv har blivit mycket bättre sedan jag blev kristen”.

Kan du berätta mer om det? ”Det var en spirituell grej. Min syster var besatt. Och när hon var det så kom Gud och började prata genom min andra syster. Det var väldigt känslofyllt och religiöst… Det är svårt att förklara. Men det var en övernaturlig händelse som du nästan måste ha varit där för att förstå vad jag pratar om”.

Han tillägger:

”Det var fantastiskt och förändrade mitt liv. Jag hade nog inte ens varit här i dag om det inte vore för det”.

Har du besökt kyrkan sedan du kom till Sverige? ”Inte ännu. Men jag och min flickvän Monique brukar se kyrkoprogram på laptopen. Jag har velat gå till kyrkan här i Umeå men inte gjort det ännu. Det kommer nog att bli någon dag framöver”.

För några dagar sedan publicerade vi en intervju med hans amerikanske lagkamrat George Valentine. Han var fast besluten om att ta Umeå till slutspel oavsett vad som krävdes.

Gerald Williams är inte annorlunda. Och på fredag kommer han förhoppningsvis att få visa upp sig för Umeå-publiken på allvar.

”Jag vill vara en av de bästa guarderna i ligan. När det kommer till laget så förväntar jag mig att vi slutar topp fem. Vi har minst lika mycket talang som alla andra lag i ligan. Det känns som att vi kan ändra kulturen här och vinna”.

Max Wiik

bottom of page