top of page

Guldtränaren klar för Umeå BSKT: ”Riktigt kul”

Här är värvningen som ska lyfta Umeå BSKT i slutspelet. Guldtränaren Jens Tillman kliver in i rollen som ”senior assistant coach”. ”Man har sjukt mycket energi, idéer och tankar”, säger han.

Hela basket-Sverige känner till honom: Jens Tillman.

Han hade en framgångsrik karriär som spelare där han vann fem guld.

Men hans tid som tränare har varit minst lika guldkantad och har hittills resulterat i fem mästerskapstitlar.

Allra senast kommer Tillman från att ha coachat Luleå Basket och gjort klubben till en maktfaktor inom svensk basket. Men nu har 46-åringen tagit sig an nästa utmaning: Nämligen rollen som ”senior assistant coach” för Umeå BSKT i basketligan herr.

”Det känns bra som fan. Riktigt kul. Man har sjukt mycket energi, idéer och tankar. Mellan varven har man suttit och tänkt så mycket på basket. Jag är fortfarande ganska ung som coach. Jag satt till och analyserade hela semifinal- och finalspelet som vi lirade med Luleå Basket senast. Att sitta och tycka att det är roligt. Då är man lite småskadad. Men det är jag ju också”, säger Jens Tillman.

Han fortsätter:

”Det ska bli kul med ett herrlag också. Det blir spännande. Jag hade ett division I-lag för toklänge sedan. Men det var 1994 eller något (skratt).”

Finns det några påtagliga skillnader mellan att träna ett dam- och herrlag? ”Det är ett annat spel. Golvet är inte lika stort. Eller det finns inte lika mycket utrymme. Även om man ’spacear’ golvet, som jag gillar att göra, så blir det inte lika öppet. Det är lite mer av allting på något sätt. De är lite större, längre armar och hoppar högre. Det är mycket som försvinner som man normalt kan göra med ett damlag”.

”Annars är det inte så jättestor skillnad. Den mentala delen är ganska lik”.

Jens Tillman har under de senaste dagarna tagit sig en närmare titt på Umeå BSKT och hur laget presterat hittills i serien.

Nu ser han fram emot att sätta sig ned med coachduon Jesper Gustavsson och Mikael Blomqvist för deras detaljerade syn på laget och basket i allmänhet.

”Jag har inte följt något lag helt under säsongen. Men jag har varit in och kikat lite grann. Det är väldigt spännande. Jag pratade med Jesper (Gustavsson) och Micke (Blomqvist) i går. Jag vill först och främst sätta mig ned med dem, snacka och se vad jag kan hjälpa till med. Jag känner båda ganska väl men det blir intressant att höra hur de tänker kring allt. Sätta mig in i det”, säger Tillman.

Han fortsätter:

”Det är klart att jag känner att jag kan bidra med något. Men jag tror att det här kan ge mig mycket också. Det är framför allt det kanske”.

Är det något som du redan nu känner att du kan bidra med? ”Jag har väl tyckt, sett och hört att det är lite det här med hur viktiga detaljerna är. Hur pass viktig varenda lös boll är och varenda utblockering också. Speciellt när man är ett lag som spelat jämnt med många lag och förlorat med några få poäng. Få dem att inse och vilja göra saker. Inte för att de måste – utan för att de vill. Det är en stor skillnad”.

Den framgångsrike tränaren vill också rikta ett tack till hela Umeå BSKT för att han får chansen att kliva in som senior assistant coach.

”Jag känner mig tacksam mot hela Umeå BSKT. Men framför allt kanske Luca (Romano, sportchef) och coacherna som tror att det kan vara något bra för båda parter”.

Jens Tillman kommer att ansluta till laget under måndagskvällens träningspass. På grund av flygförseningar uteblir den tänkta presskonferensen som skulle hållits klockan 17.00 i dag.

Max Wiik

bottom of page