top of page

Norrlandsderbyt slutade med förlust


Umeå gästade i fredags Luleå Energi Arena och bjöd på motstånd ända in mot slutet. Efter en händelserik och spännande match lämnade dock Umeå BSKT planen som besegrade. “Comebackande” Jonathan Peleg beskriver en jämn match som lika gärna hade kunnat resulterat i Umeås favör:


Vi kämpar på riktigt bra idag och hittar verkligen en rytm i försvar och anfall. Några bättre stunder i försvaret mot framförallt Adam Rönnqvist och matchen är vår.


Matchen börjar bra för Umeå efter en tvåa av Germain Jordan och en trea av Eddie Czerapowicz. Men efter att Luleås Adam Rönnqvist skjutit hemmalagets första trea vänder det. I mitten var perioden står det 12-12 och Luleå är inte riktigt på hugget vilket resulterar i tidig lagfoul. När det står 18-17 tar Luleås bänk första timeouten för matchen. Efter det korta taktiksnacket gör Umeås Jonathan Peleg comeback efter ett långt skadeuppehåll. Poängen efter första perioden 22-27. Kort in i andra perioden tar Umeås coacher en snabb timeout. Faktum är att både Boris Balibrea och Caroline Muzito-Bagenda coachar under kvällens match. Muzito-Bagenda är den som står upp medan Balibrea sitter ned och sköter pratet vid genomgångarna. BC Luleå ökar hädanefter intensiteten i både sitt försvar och uppspel vilket också belönas på poängtavlan. Inför halvtidspausen står det 45-42.


I den tredje perioden kommer Luleå ut starkt och efter ett par minuter står det plötsligt 49-42. Genomgående i perioden utmanar Umeå hemmalaget och hänger med i spelet. När matchen går över till den fjärde och sista perioden är ställningen 63-59. Innan den sista perioden börjar upptäcker domarna att Umeås Jonathan Peleg har fått både en teknisk foul och en osportslig foul vilket betyder att han inte får spela mer i matchen. Detta resulterar i en fördröjning då domarna var tvungna att förklara situationen för båda lagens coacher. När spelet väl kommer igång igen är det många snabba spel och poäng som regnar in. När det är tre minuter kvar är det jämnt med 79-78 på poängtavlan. Tiden rusar iväg och när det endast är 18 sekunder kvar står det 87-83. Efter en timeout missar Umeå sin chans till kvittering. Matchen slutar på 91-85.


Poängbäst: Nathan Dawit med 26 poäng och Germain Jordan med 22 poäng.

Efter matchen berättar Peleg om den långa skadefrånvaron och glädjen i att vara återförenad med lagkamraterna på planen. Han berättar även hur tabellen är något missvisande och att Umeå BSKT inte ska underskattas:


– Det kändes väldigt bra! Kul att kunna kriga med grabbarna igen och kunna visa att vi är ett lag att akta sig för och att vi är bättre än vad vår placering i tabellen visar.


Text: Daniel Arnkvist och Erika Larssonbottom of page