top of page

Ny Stor Spelare Till Umeå BSKT

Umeå värvar ett välkänt ansikte. Det är den 208 cm långa Povilas Gaidys som var med när Umeå tog sig till SBL säsongen 2013/2014.

Povilas Gaidys har skrivit på för Umeå mitt i slutspelsracet, just innan transferfönstret stängs. Den stora lituenaren kommer från spel i både förstaligan i Makedonien och i den Balkanska ligan, med laget Blokothena. Gaidys är en stor spelare som kan spela både fyra och femma, men har även ett bra skott från trepoängslinjen. I den makedonsika ligan har Gaidys snittat 45% från trepoängslandet den här säsongen.

Med den här värvningen så har Umeå ännu en gång plockat in en spelare som har ett förflutet i klubben. Umeås huvudtränare Jesper Gustavsson anser att det är en bra sak och ser även framemot att få se hur Gaidys har utvecklats sen sist.

– Povilas kommer tillbaks till laget efter några år ute i proffslivet med mer kött på benen än tidigare. Det känns som vanligt skönt att få tillbaks gamla spelare till laget då vi vet vad vi får och samtidigt visar det på att vi har ett bra rykte som klubb. Povilas är en väldigt mobil big guy som är atletisk och lång, han avslutar både inside och skjuter bra utifrån trepoängsland.

Laget har saknat sin lagkapten Egal Saleman under en längre tid den här säsongen, vilket är en av anledningarna man väljer att värva Gaidys.

– Vi vill inte skynda Egal Salemans comeback och vi har små skavanker på våra stora spelare, då väljer vi att förstärka oss med en spelare som vi redan känner och har utvecklats mycket sen sist, säger Umeås sportchef Luca Romano

Statistik

Prva Liga (Makedoniska ligan) MatcherMinuterPoängReturerAssist2p%3p%

1421.8 12.5 6.8 1.5                    69.8 45.0

Balkan League (balkanska ligan) MatcherMinuterPoängReturerAssist2p%3p%

1424.0 11.6 7.0 1.6                    54.1 28.1

I 2014, då Gaidys spelade med Umeå i Basketettan, så snittade han 7.0 poäng och 4.3 returer med en skottprocent på 64.5. Från trepoäng hade han 44.4 procent. Det var den här säsongen Umeå tog klivet upp till högsta ligan.

Umeå BSKT spelar sin nästa match den femte mars hemma i Umeå Energi Arena, det är Luleå som står för motståndet och laget är troligtvis sugen på revanch efter att Umeå vann senaste mötet efter ett skott i sista sekunden. Missa inte ett mycket spännande derby!

Text: Fredrik Stolt, medieansvarig.

bottom of page