top of page

Seger efter jätterun för Umeå

30-0 är inget vanligt i Basketligan. På fredagen gjorde Umeå 30-0 på Jämtland, vände och tog en mycket viktig seger. -Det var defense, defense och defense som låg bakom det här, säger Mikael Blomkvist.

Umeå har kommit igång efter jul. Segern mot Luleå följdes upp med en seger mot Jämtland på fredagen. Nu jagar Umeå åter en slutspelsplats, men det satt långt inne.

Jämtland hade tillbaka kroaten Dino Cinac från skada och han var ostoppbar inledningsvis. Jämtland gick iväg till en 14-7 ledning och även om Umeå kom tillbaka var det Jämtland som satt i förarsätet. Framförallt returtagningen (20-12) i första halvlek gjorde att Umeå hela tiden var steget efter. Bara en bra avslutning från Umeå gjorde att ledningen endast var 44-38 i halvtid.

Umeå hade så långt haft problem med Jämtlands storlek och styrka. Trion Szabo, White och Cinac var bara för tung.

-Vi var väldigt veka i första halvlek. De fick ta sju offensiva returer och vann alla kampmoment. Vi sa det i halvtid att det är inte okej, säger assisterande coach Mikael Blomqvist.

I andra halvlek blev det inledningsvis ingen förändring. Det var istället Jämtland som spelade aggressivt försvar och fick göra snabba uppspel. Ledningen var fyra minuter in i tredje perioden 58-42. Då tog Umeå time-out och vaknade.

-Vi pratade om att den här matchen inte var över. Vi visste hur viktig den var och skulle verkligen visa det för varandra och det gjorde vi. Allt började i försvaret, sen fick vi springa och började sänka skott, säger Blomqvist.

Umeå gjorde på 10 minuter 30-0. Jämtland tog en time-out, men fick inget stopp på raset. De fick en paus inför fjärde perioden, men inte då heller fick de stopp på raset. Dino Cinac satt kvar på bänken, till synes åter skadad och kom aldrig tillbaka i  matchen för Jämtland.

Inledningsvis i matchen hade Egal Saleman burit Umeå offensivt, men i andra halvlek kom Yannick Anzuluni igång, likaså Johan Pierre och Nathan Dawit.

Alla klickade och även om det blev lite spännande på slutet när Corin Henry spelade upp sig så vann Umeå tillslut säkert med 84-77.

-Det här var oerhört viktigt för vår säsong. Nu är vi med i slutspelsracet. Det här var lite av en vinna eller försvinna match för oss och då ger det väldigt mycket att bevisa för oss själva att vi kunde leverera, säger Blomkvist.

Bäst i Umeå inför 810 personer var Yannick Anzulini med 24 poäng, 9 returer, 5 assist och 8(!) steals, men även Johan Pierre som förutom 12 poäng och 5 assist höll Corin Henry på 11 poäng och 5 av 17 från golvet.

För fullständigt statistik från matchen, se här

bottom of page