top of page

Stötta kampen mot svält och fattigdom

Foto: Baland Reza

I morgon spelar Umeå BSKT sin första slutspelsmatch på hemmaplan någonsin. Då vill vi passa på att uppmärksamma och bekämpa den rådande krisen i östra Afrika.

Somalia, Nigeria, Sydsudan och Jemen är fyra afrikanska länder som är på väg mot sin största kris sedan 1945.

Anledningen: Den brutala torkan som råder i området.

Ungefär 20 miljoner människor i dessa länder riskerar att drabbas av svält. Och Unicef har sedan tidigare varnat för att hela 1,4 miljoner barn kan komma att svälta till döds bara under 2017.

Samtidigt, drygt 680 mil norrut, har basketligan herr-klubben Umeå BSKT gått in i sitt första slutspel någonsin. Och under måndagen 3 april spelas kvartsfinal två i Umeå Energi Arena.

I samband med detta vill Umeå BSKT bekämpa fattigdomen och svälten i östra Afrika. Med anledning av detta kommer vi att sätta upp ett lotteribord i hallen med fina vinster i potten.

Alla som köper in sig lotteriet har chans att vinna – men kommer också att stötta kampen mot svälten. Och initiativtagare till detta är Umeå-forwarden Egal Saleman.

”Jag känner att man kan använda sina privilegier på ett bra sätt. Det är det jag vill göra. Jag vill använda vårt kontaktnät och våra kanaler för att hjälpa de som behöver det”, säger Egal Saleman.

För att lösa den akuta sjukvårdssituationen uppskattas det att FN behöver minst 40 miljoner kronor senast i juli.

Med andra ord: Varenda bidrag gör skillnad. Oavsett hur litet eller stort det är.

”Jag vet inte om alla känner till hur illa det är det. Det har inte riktigt fått det utrymmet i media som det borde fått. För situationen är ganska allvarlig. Jag hoppas att vi kan göra vårt för att belysa att det händer. Ju fler som hjälps åt desto bättre blir det”, säger Saleman.

Kom till Umeå Energi Arena under måndagen 3 april. Njut av högklassig slutspelsbasket när vi tar emot tabellsegraren BC Luleå i kvartsfinal två.

Och passa även på att skänk en slant till människorna som faktiskt behöver det.

”Det berör mig extra eftersom jag är från Somalia. Därför har jag fått höra det lite mer än andra. Jag vill också tacka Umeå BSKT och alla som hjälper till för att förbättra läget på Afrikas horn”.

Kan du inte komma på matchen? Eller vill du inte vara med i lotteriet men ändå skänka pengar till en god sak?

Det ska du naturligtvis få göra. Skicka valfritt belopp till vårt swish-konto som har numret 123 394 22 65. Skriv sedan ”Afrikas horn” i ditt meddelande.

Max Wiik

bottom of page