
Foto: Max Wiik
Terrence Oglesby är en av basketligan herrs absolut mest meriterade spelare – som blivit ännu bättre sen han fick barn. Då kommer Umeå BSKT-guarden med en jättehyllning till hans fru Maria. ”Hon är verkligen en superkvinna”, säger han.
Många människor i basket-Sverige känner till att Terrence Oglesby har en framgångsrik collegekarriär bakom sig.
Långt ifrån alla vet exakt hur bra den faktiskt var. Men det ska ni få veta nu.
Till att börja med: Oglesby spelade för universitetet Clemson i USA:s bästa collegekonferens ACC (Atlantic Coast Conference).
Många spelare får knappt äntra parketten under sitt första år som NCAA-spelarae. Men norskamerikanen fick en stor och viktig roll – direkt. Redan när han var freshman snittade Terrence Oglesby hela elva poäng per match för sitt lag.
Under sitt andra och sista år på skolan blev han ännu bättre. Rollen växte och hans poängsnitt ökade till 13 per match.
Och detta, inte alls sällan, mot spelare som skulle komma att bli stjärnor i dagens NBA.
”Det var 10.000 personer på läktaren varje match. Vi spelade i ACC som är den överlägset bästa basketkonferensen i USA. Jag blev försvarad av Danny Green (tidigare NBA-stjärna) och Malcolm Delaney som nu spelar i Atlanta Hawks. Listan bara fortsätter på spelare som nu tjänar miljontals dollar. Jag fick chansen att möta dem och vara framgångsrik mot många av dem också”, säger Terrence Oglesby.
Hur mycket folk var det som mest? ”Jag tror den största publiken jag spelat mot var när vi mötte North Carolina borta. Det var 25.000 personer på läktaren. Vi var ett topp tio-lag och de var bäst i landet. North Carolina hade Ty Lawson, Tyler Hansbrough (NBA-spelare) och alla de där killarna. Det var en väldigt rolig upplevelse. När jag tittar tillbaka på det så kan jag ångra att jag inte njöt mer av det när jag var mitt uppe i det”.
Terrence Oglesby har många fantastiska minnen från den tiden. Men det finns några som sticker ut.
Bland annat ett matchvinnande skott som han satte mot Maryland när han var freshman. Det skottet avgjorde vilket lag som skulle gå till NCAA-slutspelet.
”Clemson hade inte varit i slutspel på fem-sex år. Så det är ett av mina absoluta favoritögonblick från min collegekarriär. Ett annat var när vi mötte vår rival South Carolina och jag gjorde 24-25 poäng. Det slutade med att vi vann med 10-15 eller något. Jag blev matchens lirare och det gjorde en till ’the man’ på campus i ungefär en vecka (skratt)”.
I dag är Terrence Oglseby 28 år och spelar som ni alla vet för Umeå BSKT. Men han har hunnit med mycket annat sedan collegeåren.
Han har spelat professionellt i Italien, Ukraina, Spanien, Sverige, Frankrike, Georgien och USA. Och det han uppskattat allra mest med det är att han fått uppleva massor av olika kulturer.
Men det finns en stor hjälte och ryggrad i hans vardag som han aldrig hade klarat det utan. Nämligen frun Maria som han gifte sig med i somras och har sonen Damon tillsammans med.
”Min fru är en superkvinna. Hon har bott med mig i Georgien och Frankrike. Hon anpassar sig var vi än åker. Klagar lite grann ibland men hon är verkligen en krigare. Det är inte många kvinnor som hade kunnat resa världen runt med ett barn och bara hålla igång hela tiden. Finnas där hela tiden. Hon har varit fantastisk”, säger Oglesby.
För mindre än ett år sedan fick paret barn tillsammans. Det har gett Terrence Oglesby ett helt nytt sätt att tackla basketen när han lämnar hallen. Istället för att grubbla över detaljer och småsaker så lägger han det helt åt sidan.
Något som faktiskt gjort honom till en bättre spelare.
”Det har fått mig att inte snöa på in basketen lika mycket nu när jag kommer hem. När jag lämnar hallen så tänker jag inte på det längre. Att kunna släppa det, inte oroa sig och bara vara med lillkillen så blir allt mycket bättre och enklare mentalt. Det gör mig till en lyckligare person och bättre basketspelare”.
Oglesby fortsätter:
”Istället för att jag har dippar på flera matcher så är det bara en match. Sen hittar jag tillbaka till det direkt och det har vi sett nu. Hon och min son Damon har verkligen varit gudagåvor för mig. Och den här lillen som är på väg som vi ännu inte vet vad det är för kön på. Jag tror att det är en kille – men jag hoppas på en tjej”.
Max Wiik