top of page

Svensk forward ansluter till Umeå BSKT


Umeå BSKT och Oliver Gehrke har nu kommit överens. Tjugoåringen kommer senast från spel i Spanska LEB Gold men han är nog mest bekant från sina fyra säsonger i Jämtland Basket och SBL Herr.


Säsongen 2019/2020 gjorde Gehrke en kort sejour på college och UC Davis. Han återvände till Jämtland Basket under säsongen, men drog då på sig en korsbandsskada. En skada han noga och eftertänksamt har rehabiliterat. Efter erfarenheterna i Spanien är han nu åter redo för spel i Svenska Basketligan.


Gehrkes tankar om det gångna året och att ansluta till Umeå BSKT:


Jag är väldigt tacksam att jag får komma hit, jag känner Boris sen tidigare och han är en stor anledning till att jag vill spela för Umeå! Det har varit tufft att kämpa sig tillbaka från skadan, förra året var redan tufft på många sätt för alla så jag är extremt stolt över den resan och allt jobb jag har gjort dem senaste 12 månaderna. Jag känner mig väldigt stark och otroligt spelsugen


Tiden i Spanien har varit bra för mig, åkte hit i November med planen att få träna samt spela några minuter med Leb Oro lag (Div 2 i Spanien) men dessutom spela mer minuter med ett ”farmar lag” i EBA ( Div 4 ). Tyvärr funkade inte det på grund av omständigheter med Corona så jag och min agent valde att det är viktigt för mig att få minuter speciellt när man kommer tillbaka från en skada.


Jag förväntar mig att få spela med ett lag som kämpar otroligt hårt och gör det för varandra. Jag hoppas kunna bidra till att vi vinner matcher samt att jag får igång mitt spel efter en lång tid på sidlinjen. Personligen kommer jag kunna hjälpa laget med storlek, energi, en blick för spelet och skytte. Jag är en duktig roll spelare och har erfarenhet av att göra det då jag spelade med Jämtland 4 år och fick ta en större roll mitt sista år med ett lag som gick till semi final. Känner mig relativt erfaren för min ålder och hoppas kunna bidra med den till laget!


Jag är otroligt taggad och längtar tills jag får kliva ut på planen!”, Gehrke


Den 201-centimeter långe forwarden har även erfarenhet från de svenska ungdomslandslagen. Huvudtränare Boris Balibrea är mycket nöjd med värvningen som ska hjälpa laget både offensivt och defensivt:


Oliver is a player who had proved he can contribute to winning games in the league, even if he’s young. He’s a talented player, who will help us on both sides of the court. I'm really happy with this sign, because we’ve talked to him during the summer, but he was not ready to sign anywhere after his knee injury. Now, he chose us because he believes in us, and that means a lot for us as a Club.”


Fortsättningsvis nämner Balibrea vikten med att hitta en spelare som tros passa in i laget på alla plan, något han tror att dem hittat i Gehrke:


One more time, we’re recruiting a perfect match for us: a young & talented player, a hard worker, and a great guy who will fit the team perfectly. We were struggling last weeks with injuries and people out from games and practices, so we really needed at least 1 extra player. We were checking the market since 1 month ago, always with the priority to sign someone who fits the team on and off the court, and we sign a great player who will help us a lot on this last part of the season. Step by step.”


Förhoppningen är att Gehrke ska vara spelklar till söndagens match mot Södertälje.


Text: Emma Järvholm

Bild: Per Danielsson

bottom of page