top of page

Välkommen till säsongen 2019/2020

Bild: Lena Lee

För er som inte kunde vara på plats i hallen under matchen i måndags, läs vad coach Jesper Gustavsson hade att säga inför en ny säsong samt inför matchen.

”Hej och välkomna till en ny säsong! Vi har inför säsongen gett oss ut på spelarmarknaden och hittat ett gäng nya spelare som kommer ge oss spetskompetens där vi tidigare har saknat tillräcklig kvalitet, ingen av importerna från förra året har vi kvar, så det känns lite som en fräsch nystart för laget. I kravprofilen på rekryteringarna så har vi att alla ska vara tvåvägsspelare och att de ska passa in i det snabba och dynamiska spel vi jobbat för att bygga upp de senaste åren.

Årets trupp är rekordung och dessutom många nya spelare från andra kulturer som ska modeleras in i våran typ av basket. Vi har jobbat hårt hela försäsongen för att komma in i grundserien i så bra form som möjligt och så samspelta som det bara går på kort tid. Aldrig tidigare under min tid i Umeå har ett lag känts så genuint som detta lag vi har just nu, många fina killar som verkligen har klickat med varandra tidigt. Detta är något som både jag och laget inte har vart bortskämda med de senaste åren, men som är bland det absolut viktigaste när man bygger ett lag.

Under försäsongen har vi hunnit spela några matcher, inte många med full trupp och de flesta med väldigt blandade resultat. I början av Augusti var vi över till Kauhajoki för att spela två matcher mot regerande finska mästarna, som även gick vidare i Champions league kvalet. Här kom vi med väldigt decimerad trupp och lyckades ändå ta båda matcherna ner till sista skottet. Två stycken knappa förluster mot väldigt bra motstånd. Vi har även hunnit spela en tuff match mot BC Luleå som återigen verkar få ihop ett lag som på pappret kommer tävla om SM guld, här hade vi inte mycket att sätta emot men trots omständigheterna en väldigt bra match för oss som lag när vi tittar tillbaks. Samma vecka som Luleå matchen höll vi i en liten mini turnering här i Umeå där vi först spelade mot finska topplaget Pyrintö från Tammerfors samt en match dagen efter mot ärkerivalerna Jämtland Basket. Lite samma visa i dessa matcherna, vi håller jämna steg med det finska laget men tyvärr lite för svajiga för att göra match av Jämtlandskampen. Trots två förluster så känner vi att vi tog tydliga steg framåt i båda matcherna och många spelare fick känna på golvet mot bra motstånd.

Det som har vart positivt med försäsongen är att vi har hunnit ge våra svenska spelare mycket tid på banan med ansvar, att vi har haft otroligt många och bra träningar, samt lagaktiviteter där vi lärt känna varandra närmare. Vi har inte spelat så många träningsmatcher tillsammans som full trupp pga skador och liknande besvär, men vi har även haft tur i oturen här att de flesta skador vi sitter på nu är såna som inom närtid borde vara läkta och även att det är såna skador som vi inte känner att vi hade kunnat göra någonting åt.

Senaste och även första matchen vi spelade var mot Norrköping borta, som vi tyvärr förlorade. Vi har sedan dess hunnit träna en hel vecka tillsammans och hunnit få in nye Rodney Williams mer in i sammanhållningen och basketen. Så laget känns mycket tryggare och mer samspelt nu än för en vecka sedan. Köping som vi möter idag har hunnit med en hel försäsong med full trupp och verkligen fått ihop sina bitar på ett bra sätt. De har spela två matcher i grundserien, en supervändning borta mot Borås där de vände stort underläge i mitten av fjärde och vann på sista skottet, samt en relativt enkel tjugopoängs vinst hemma mot Djurgården i fredags där allt klaffade för dem. Köping drivs av sin otroligt duktiga importtrio plus deras lagkapten Niklas Larsson som vart stekhet i säsongsinledningen.

Tack till alla som är här idag och hejar på oss, den stämningen ni bidrar med ger oss alltid mer medvind och energi nere på planen!”

-Jesper Gustavsson

bottom of page