top of page

Vara med – ingen ska behöva vara ensam

UMEÅ BSKT vill engagera fler människor i samhällsutvecklingen. Tillsammans med Frivilligcentralen – en ideell organisation som sammankopplar människor som vill ha och människor som vill göra en medmänsklig insats för någon annan – har man startat projektet “Vara med – ingen ska behöva vara ensam” för att skapa färre ensamma i Umeå.

UMEÅ BSKT och Frivilligcentralen vill tillsammans med projektets huvudpartners och supportföretag att “Vara med – ingen ska behöva vara ensam” ska ska stödja och hjälpa personer som är ofrivilligt ensamma, har svårt att komma ut på egen hand eller som bara behöver någon som hälsar på ibland. I dagsläget är det framför allt unga elitidrottande basketspelare, många med utländsk bakgrund, som anstränger sig för att stoppa den ofrivilliga ensamheten. Dessa volontärer gör hembesök hos både äldre och yngre för en kopp kaffe, en pratstund eller en promenad – möten och enkla aktiviteter som ger glädje och högre livskvalitet för alla. Ingen mår bra av att alltid vara ensam.

Vad bidrar en volontär med?

Besök är det vanligaste önskemålet. Där man umgås, fikar tillsammans eller kanske går på en promenad.

Som volontär kan man agera som sällskap vid exempelvis besök på sjukhus, shopping, kyrkobesök, kulturevenemang eller liknande. Man är en stöttepelare, ett trevligt umgänge och motivation till att lämna hemmet.

En volontär kan även fungera som en hemmafixare, hjälpa till med enkla sysslor som att byta gardiner, flytta lite tyngre möbler eller ta ned saker från höga skåp. En hjälpande hand för dem som inte når.

Se inslaget från SVT https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/basketspelare-ska-gora-aldre-mindre-ensamma

Intresserad?

Kontakta då Frivilligcentralen om du vill hjälpa en annan få det lite bättre. Och du som själv vill ta emot en volontär är självklart lika välkommen att kontakta oss.

Du når oss på 090-77 72 15 vardagar mellan kl. 10.00-12.00 och på frivilligcentralen@umea.se.

För mer information, se www.umea.se/frivilligcentralen.

”Vara Med” bygger vänskap och gör stor skillnad i samhället. Projektet gör samhället dubbel nytta genom att göra gott samtidigt som det skapar meningsfull sysselsättning för elitidrottare.

Tillsammans skapar vi färre ensamma i Umeå, ett ökat välmående och en varmare stad.

bottom of page