top of page

”Vi kunde inte fått en bättre premiärmatch”

Säsongspremiär på fredag – och direkt ett hett Norrlandsderby mot BC Luleå. Då berättar Umeå BSKT-tränaren Jesper Gustavsson om rivaliteten mellan lagen, förväntningarna på matchen och värvningen av Terrence Oglesby.

Det närmar sig säsongspremiär i basketligan herr för Umeå BSKT.

Den spelas som bekant på hemmaplan på fredag och det är ingen annan än rivalen BC Luleå som står för motståndet.

Tränare Jesper Gustavsson är laddad för att få starta säsongen.

”Jag tycker att vi har haft väldigt bra energi i truppen den senaste veckan. Det känns som att grabbarna är ’locked in’ att försöka vinna mot BC Luleå nu på fredag ”, säger Jesper Gustavsson.

Är det något särskilt ni måste tänka på när BC Luleå står för motståndet? ”Det är som alltid när man möter Luleå. Vi ska försöka kontrollera tempot, se till att de inte får för stora ’runs’. Hela tiden penetrera tresekundersområdet”.

Det har uppstått en skön rivalitetskänsla i mötena mellan Umeå BSKT och BC Luleå. Förra säsongen möttes lagen tre gånger – och då lyckades Umeå-laget vinna vid två av de tre tillfällena.

Gustavsson förklarar varför.

”Vi var väl förberedda. Det var det som var nyckeln. Grabbarna var inställda på att göra rätt grejer. Jag tror också att rivaliteten har lite med det att göra. Det i kombination med att vi visste vad vi skulle göra ”, säger han.

Känner ni av rivaliteten? ”Det känns verkligen som att det blivit en rivalitet. Luleå mot Umeå-matcherna är speciella för alla här. Speciellt när vi spelar hemma. Det är många utflyttade luleåbor i Umeå. Vi kunde inte få en bättre premiärmatch”.

Vad förväntar du dig att se av Umeå på fredag? ”Att vi gör det vi ska göra. Att alla känner att vi är på samma plan. Sen förväntar jag mig att vi krigar lika hårt som vi alltid brukar göra”.

Under måndagen blev det klart att den meriterade guarden Terrence Oglesby förstärker Umeå BSKT. I honom får laget en rutinerad spelare som bidrar med både rutin och poänggörande.

”Han kommer att sprida golvet för oss lite extra. Sen blir han nog äldst i laget nu. Han kommer att vara en ledare på det sättet med sin erfarenhet. Han har levt proffsliv i åtta år och spelat i tre olika lag i basketligan”, säger Gustavsson.

I skrivande stund är Oglesby inte spelklar för fredagens match. Men förhoppningen är att allt pappersarbete ska vara klart till dess.

Under tisdagen gjorde även BC Luleå klart med en ny spelare. Och det är inte vem som helst – utan forwarden Yannick Anzuluni som spelade med Umeå BSKT under 2015/2016.

Det ger ytterligare en dimension till rivaliteten mellan lagen.

”Jag önskar allt gott till Peter Öqvist (tränare i BC Luleå), Yannick Anzuluni och Matt Slan som är hans agent. Nu blir det ännu lite mer nerv i våra möten. Så är det”.

Max Wiik

bottom of page