top of page

Wolfram: ”Jag har aldrig varit med om det förut”

the-trio-boi

På college: En fruktad poänggörare. I Umeå: Här väntar han fortfarande på att det ska lossna helt. Nu berättar kandensaren Josh Wolfram om den tuffa starten, varför Umeå BSKT var ett enkelt val – och den svenska kontantchocken.

Förra veckan publicerade vi en längre intervju med guarden Gerald Williams på www.umeabskt.se. En guard som kommer direkt från college och gör sin första säsong som proffs här i Umeå BSKT.

I det är han inte ensam.

Kanadensaren Josh Wolfram har gjort exakt samma sak. Den 209 centimeter långe forwarden kommer senast från Thompson Rivers University i den kanadensiska collegeligan CIS.

Han fullföljde alla sina år på skolan, tog en finance-examen – och var en av lagets absolut bästa spelare. Eller vad sägs om ett snitt på 18 poäng och tio returer under hans sista år? Och då gick laget dessutom till ”final 8”.

”Det var bra. Jag hade en riktigt bra collegekarriär och under de sista tre åren fick jag spela i min hemstad vilket var väldigt speciellt för mig. Jag kan verkligen inte klaga på den tiden”, säger Josh Wolfram.

På tal om ”final 8”. Wolframs sista säsong på Thompson Rivers University var skolans mest framgångsrika – någonsin.

Laget slutade på en sjunde plats i slutspelet och fick möta två av de största basketskolorna i hela Kanada.

”Att bara ta sig dit… Vi är en väldigt liten skola i jämförelse med de andra som tog sig dit. Det var en stor bedrift för oss. Ingen förväntade oss att vi skulle ta oss dit”, säger Wolfram.

Direkt efter college skaffade sig 24-åringen en agent. Hans mål var klart och tydligt: Han ville bli proffs utomlands.

Och trots att han hade andra alternativ så nappade han på Umeå BSKT:s erbjudande ganska snabbt.

”Min agent hade en spelare som spelade här förut (Yannick Anzuluni) som hade varit framgångsrik. Så fort jag fick veta mer om laget och ligan så kändes det som en bra situation för mig”, säger han.

Att komma ut och göra sitt första år som proffs är inte alltid så enkelt. Men något som definitivt underlättat för Josh Wolfram är likheterna mellan Sverige och hans hemland Kanada.

”Jag ser många likheter med Kanada vilket jag tycker är fantastiskt. Bara saker som miljön och var Sverige ligger. Jag ville verkligen se en annan del av världen och Europa har jag alltid velat komma till. Sverige är ett så vackert land också. Direkt när alternativet dök upp så funderade jag inte ens på att stanna hemma”.

Men sen finns det en del olikheter också, förstås. Och det är framför allt en detalj som fått Josh Wolfram att höja på ögonbrynen.

Nämligen den svenska strävan efter ett kontantlöst samhälle.

”Det stora som jag märkt är att folk inte gillar kontanter här. Så är det aldrig i Nordamerika. Jag har gått till restauranger som inte tar emot pengar och det har varit en chock för mig. Jag har aldrig varit med om det förut”.

Efter fyra matcher i Umeå BSKT har den 209 centimeter långe forwarden inte levt upp till sin fulla potential ännu. Han snittar sju poäng och sju returer – men det finns fortfarande massor av hämta av den allsidige spelaren.

Det tycker han själv också och jobbar varje dag på att bli mer bekväm.

”Jag är lite besviken på mina första matcher. Men förhoppningsvis kan jag vända på det ganska snabbt. Jag måste sluta tveka med bollen, ta snabbare beslut och känna mig mer bekväm. Jag jobbar varje dag på sådana saker. Det är inte samma sak som matcher men det hjälper definitivt”.

Max Wiik

bottom of page